Genom internet har världen förändrats enormt de sista tjugo åren och idag kan vi läsa tidningar online från hela världen. Genom globaliseringen är utländsk media för många en del av vardagen och den är lika enkelt att till gå som den svenska, då allt finns serverat på nätet.

Tillgång till internationell media

Förr i tiden fanns det bara fysiska tidningar och analoga kanaler på tv. Idag är allt digitaliserat och som svensk kan du enkelt både titta på CNN och BBC eller följa med i nyheter från både Indien eller Tyskland – så länge du kan språken. Det har medfört att människor har större koll på vad som händer i andra länder, och också att de genom social media kan påverka andra länder.

Media och sociala media

Genom att media har flyttat ut på nätet och finns tillgänglig för alla med en uppkoppling, så har media i sig i vår globaliserade värld blivit en del av nyheterna. Både president Obama och Trump har och använder sociala media för att nå ut till väljare. Vad Trump skriver på sociala media blir snabbt en global nyhet som det rapporteras om i många länder. Sociala medier kan också skapa nyheter och driva frågor som #metoo. En person skriver ett inlägg med en hashtagg och om det är många som håller med, så kan det snabbt växa, och både bli en del av nyheterna och också en politisk påverkan. #Metoo började i Hollywood, USA, och spred sig snabbt över stora delar av världen. Ett annat exempel är “Fridays for future” som började med svenska Greta Thunberg som protesterade mot klimatpolitiken utanför den svenska riksdagen och vilket idag har spridit sig bland många unga världen över.