Ett av globaliserinsgne kännetecken är rörlighet för både människor och varor. Vi handlar saker som är tillverkade på andra sidan jorden och reser mer än någonsin – med både positiva och negativa effekter.
Industrin
Genom den industriella revolutionen har vi fått fler och billigare saker. Tack vare industriell tillverkning kan vi köpa billiga kläder och apparater. Förr i tiden tillverkade man de flesta saker på egen hand och endast de rikaste hade råd med tekniska nyheter. Idag finns mobiler både i fattiga och rike länder – en del av globaliseringen. En negativ effekt är dock miljöförstöringen, både klimatförändringarna och den lokala miljöpåverkan. Industrin släpper ut mycket koldioxid, både vid tillverkning och vid transport av de färdiga varorna. Den globala tillväxten kräver mer handel, som kräver mer konsumtion – ett kretslopp mellan konsumtion och miljöförstöring som påverkar jordklotet mycket.
Resor
Ett annat kännetecken för globalisering är resor. Människor har aldrig rest så mycket som idag. De flesta européer har varit utomlands och för många i Västeuropa är en chartervecka på Kanarieöarna eller Thailand ett årligt event. Tekniken har gjort att det är billigt att flyga. En växande medelklass i Indien och Kina göra att än fler personer reser. Att kunna resa är både frihet, spänning och en möjlighet att se mer av vår vackra värld. Men, att resa, både att åka flygplan och att köra bil, har stor påverkan på klimatet och närmiljön. Att röra sig har blivit en del av den nya kulturen, en kultur som sprider sig över hela jordklotet, samtidigt som också klimatproblemen tilltar.
Oavsett var en människa bor märks klimatförändringarna: mer orkaner och stormar, förändrade årstider, både mer regn och mer torka, skogsbränder och döende korallrev. De flesta håller med om att vi behöver stoppa miljöförstöringen och växthuseffekten, samtidigt som de i den rika världen inte vill ge upp sin livsstil och de i den fattigare världen arbetar för att få samma livsstil. Människor i de rika länderna använder mer av jordens resurser än det egentligen finns. Samtidigt är globaliseringen en hjälp i tekniska landvinningar: genom konkurrens och innovationer kommer det fram nya klimatsmarta lösningar, från elbilar till solceller.
Ett annat problem är att fattiga länder behöver tillväxt för att ta sig från fattigdomen – vilket kommer medföra mer klimatpåverkan. De fattigare länderna behöver att medborgare i rikare länder turister hos dem och gör investeringar, för att de också ska få utvecklas och leva ett bättre liv.